Eυζωία / ευτυχία του ανθρώπου
Ο άνθρωπος βρίσκεται σε μια διαρκή αναζήτηση της ευτυχίας του. Στον σύγχρονο κόσμο, γίνεται όλο και πιο έντονο το ενδιαφέρον για θέματα που αφορούν την ευζωία και την ευτυχία των ανθρώπων.
Ο διευθυντής της μελέτης Harvard Study of Adult
Development, Robert Waldinger (2023), της πιο ολοκληρωμένης έρευνας που έγινε
ποτέ για το τι μας κάνει ευτυχισμένους, μιλάει για τη χαρά, τις σχέσεις και
πότε επιτρέπεται να εγκαταλείπουμε τα όνειρά μας. Δεν είναι τα χρήματα, η
επαγγελματική επιτυχία ή οι διακοπές σε τροπικούς παραδείσους που μας κάνουν
ευτυχισμένους, αλλά οι σχέσεις μας με τους άλλους. Αυτό είναι που καθορίζει
σε ποιο βαθμό είμαστε ευτυχισμένοι με τη ζωή μας και σε μεγάλο βαθμό πόσο θα
ζήσουμε.
Στο βιβλίο «Stubling on Happiness» ο ψυχολόγος Daniel Gilbert, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Harvard, περιγράφει τις ατέλειες της μνήμης μας και τις πλάνες των προβλέψεών μας, πράγματα που τελικά μας οδηγούν σε λάθη όταν οραματιζόμαστε το μέλλον μας και υπολογίζουμε την προσδοκώμενη ικανοποίηση. Παρουσιάζοντας τις πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες στα πεδία της ψυχολογίας, της γνωσιακής νευροεπιστήμης, της φιλοσοφίας και της οικονομικής της συμπεριφοράς, ο Gilbert φέρνει στο φως όσα έχουν ανακαλύψει οι επιστήμονες σχετικά με τη μοναδικά ανθρώπινη ικανότητα να φανταζόμαστε το μέλλον μας και να προβλέπουμε πόσο θα μας αρέσει τότε. Με εξαιρετική οξυδέρκεια και γλαφυρότητα, ο Gilbert μας εξηγεί για ποιους λόγους φαίνεται να ξέρουμε τόσο λίγα πράγματα για την καρδιά και το νου του μελλοντικού εαυτού μας.
O Fredrickson (2003) πιστεύει ότι τα θετικά συναισθήματα δεν είναι μόνο ικανά να μεταμορφώσουν τα άτομα, αλλά και τους οργανισμούς. Σε έναν οργανισμό υπάρχουν αλυσιδωτές αντιδράσεις εξαιτίας συμπεριφορών και στάσεων. Δημιουργείται ένα κοινωνικό δίκτυο διασποράς και διάχυσης της ευτυχίας όπου, βάσει των θετικών συναισθημάτων, το ένα άτομο επηρεάζει θετικά το άλλο και, εν τέλει, η ευτυχία του ενός εξαρτάται από την ευτυχία του άλλου. Αναπτύσσεται ένα ευχάριστο και υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον, στο οποίο όλοι λειτουργούν καλοπροαίρετα και ως μέλη μιας ομάδας.
Για παράδειγμα, σημαντικό ρόλο στη βελτίωση του σχολικού κλίματος και ακόμη στη διάχυση της ευτυχίας σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, φαίνεται να παρουσιάζει το σύστημα Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς και το οποίο στηρίζεται στο ερευνητικό Ευρωπαϊκό έργο SWPBS (Schoolwide Positive Behaviour Support) (Horner et al, 2009).
Το έργο χρηματοδοτείται από το ταμείο ERASMUS + (Βασική Δράση 3 – Πειραματισμοί Ευρωπαϊκής Πολιτικής) και το οποίο λειτουργεί ως ένα επιπλέον εργαλείο για την ενίσχυση των εκπαιδευτικών στο πλαίσιο της Επαγγελματικής Μάθησης, καθώς παρέχει σημαντικές πληροφορίες που χρειάζεται η σχολική μονάδα για την εφαρμογή της πρωτογενούς πρόληψης, μέσα από το σύστημα Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς. Το σύστημα Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς αποτελεί μια εξελικτική διαδικασία, κατά την οποία όλοι μαθαίνουν και διαρκώς βελτιώνονται. Αυτή η προσπάθεια επιτυγχάνεται μέσα από πολυεπίπεδη προσέγγιση, με στόχο την πρόληψη ανεπιθύμητων συμπεριφορών και τη βελτίωση του σχολικού κλίματος (OSEP Center on Positive Behavioral Interventions and Supports ,2010a).
Περισσότερα στη σελίδα: Άσκηση και Υγεία